Chemisch behandeld haar en biologische kleuring: gaan ze samen?

Bio kleuring is gezond voor het haar

Is de biologische kleuring compatibel met chemisch behandeld haar? Wij geven u alle mogelijke types van chemisch behandeld haar, telkens met de uitleg waarom het al dan niet samengaat met de bio kleuring.

Kunt u de bio kleuring gebruiken op chemisch behandeld haar?

De biologische haarkleuring kan aangebracht worden op chemisch behandeld haar. In theorie zou dit geen probleem mogen vormen. In de praktijk kan dit soms wel het geval zijn. Afhankelijk van het type chemische haarkleuring, kan de werking van de natuurlijke variant verstoord worden. Ten eerste is het mogelijk dat de natuurlijke pigmenten zich niet zullen vasthechten. Daarnaast kan de kleur van de natuurlijke pigmenten ook veranderen… Beide effecten vinden hun oorsprong in de siliconen en petrochemische derivaten, die soms verwerkt worden in de chemische kleuring.

Siliconen en petrochemische derivaten zorgen immers dat er een laag rond het haar gecreëerd wordt. Deze laag is ondoordringbaar en kan tot 3 weken na applicatie blijven bestaan. Als het natuurlijk pigment zich probeert vast te hechten aan het haar, glijdt het gewoon weg. Wanneer u overschakelt naar bio haarkleuring, is er daarom een behandeling nodig om uw haar volledig vrij te maken.

Om u van een synthetische laag te ontdoen, kunt u ons zuiverend kleimasker Natural Detox Clay gebruiken. Dit eenmalig vooraleer de eerste biologische haarkleuring aan te brengen. De klei breekt de silicone-structuur af om het vervolgens te absorberen.

Kunt u de biologische haarkleuring gebruiken op chemische kleuring?

Er is geen enkele reden waarom u de bio kleuring niet na een chemische kleuring mag gebruiken. Enkel wanneer uw haar ontkleurd is, zijn beide soorten soms niet compatibel. Biologische haarkleuring is namelijk in de eerste plaats een beschermende verzorging, die de cuticula van het haar respecteert. Uw haar krijgt er een ongeziene glans door. Wanneer het haar ontkleurd wordt daarentegen, weten we dat het haar kan verkleuren. Voornamelijk door de donkere natuurlijke kleuren, waar veel indigo in zit. Dit botst namelijk met de peroxyde van de chemische producten.

Kunt u de bio kleuring gebruiken op een permanent?

Het is eerder uitzonderlijk dat iemand kiest voor een permanent en dan koste wat het kost een bio haarkleuring wilt. Wanneer iemand dit toch wenst, moet u voorzichtig zijn. Soms is een permanent compatibel met biologische kleuring, maar soms ook niet. Daarom is het belangrijk de samenstelling van het permanent te kennen. Als het metaalzout, ammoniak of een van z’n derivaten bevat, is het mogelijk dat de kleur niet dezelfde is dan wanneer het op natuurlijk haar wordt aangebracht.

Kunt u een permanent aanbrengen na de bio haarkleuring?

Hier is opnieuw de kans klein dat iemand een permanent wilt nadat een biologische haarkleuring wordt aangebracht. Deze vraag kan eerder gericht worden aan de fabrikant van permanenten. Volgens This Green is het geen ideale combinatie. Het permanent kan namelijk de natuurlijke pigmenten vernietigen, wanneer deze gevoelig zijn aan pH-variaties. Bijgevolg zou het permanent het resultaat van de kleur kunnen veranderen.

Kunt u chemische kleuring gebruiken op een biologische kleuring?

Mocht het resultaat van de bio kleuring u niet bevallen, kunt u zonder problemen terug overschakelen naar de chemische kleuring. Wacht daarbij wel minimum één week. Verder moet u wel zeker het ontkleuren van de natuurlijke haarverf vermijden! De resultaten kunnen catastrofaal zijn: groen, blauw, roze… haar.

GELIJKAARDIGE ARTIKELS