Natuur haarkleuring: echt of niet

Natuur haarkleuring bestaat enkel uit plantenpoeders en water

De interesse in natuur haarkleuring groeit steeds meer, maar er zijn ook alsmaar meer varianten op de markt. Hoe kunt u het kaf van het koren scheiden en weten als het een echte natuur kleuring is?

Een mentaliteitswijziging

Dankzij de media krijgt het bio-verhaal steeds meer aandacht. Ook door het toenemend aantal allergieën wordt er steeds vaker naar alternatieven gezocht. Beide factoren dragen bij tot de collectieve bewustwording en mentaliteitswijziging. Vele kapsalons spelen in op deze trend door natuurlijke haarkleuring aan te bieden. Maar zijn ze wel daadwerkelijk zo natuurlijk? En hoe kunt u dit weten en controleren? We beantwoorden al uw vragen…

Hoe kunt u echte natuur kleuring herkennen?

Een producent is verplicht om de ingrediëntenlijst op een product te plaatsen. Die verplichting is van Europees niveau en wordt de INCI-lijst genoemd. Deze moet starten met het ingrediënt dat in de grootste mate aanwezig is in het product, in de natuur haarkleuring zal dit bijvoorbeeld een poeder zijn. Vervolgens moeten de andere ingrediënten in aflopende volgorde vermeld worden. Als u graag deze ingrediënten wilt controleren, kan dat op de site The Truth About Cosmetics. Via de “INCI search” kunt u alle ingrediënten van de natuur kleuring ingeven. Naargelang de kleur van de emojis, kunt u zien hoe (on)gezond een ingrediënt is.

Laat u verder ook niet misleiden. Er bestaan namelijk tal van misleidende trucs, waardoor een natuur kleuring biologisch lijkt, terwijl dit niet zo is. Dit wordt greenwashing genoemd, meer informatie hierover kunt u terugvinden op de website van Ecogarantie.

Hoe controleren als het echt een natuur kleuring is?

U kunt altijd starten met het bekijken van de INCI ingrediëntenlijst. Vraag aan de kapper als u even de verpakking van de natuur haarkleuring kan bekijken, aangezien het vermelden van de ingrediënten verplicht is. Dit geeft al meteen een goede indicatie van hoe gezond de producten al dan niet zijn. Verder kunt u ook kijken waarmee de natuurlijke haarverf gemengd wordt. Echte natuur kleuring wordt namelijk altijd gemengd met water.

GELIJKAARDIGE ARTIKELS